Blog 21-1-19

21-1-19

Afgelopen zaterdag stond ik net als een jaar geleden in Boerderij Kamps in Rolde, Drenthe. Prachtig gelegen in de natuur worden hier concerten georganiseerd door Willem Gülscher. Een Amsterdammer die jàren geleden de stad inruilde voor de rust. Stel je voor: een gerestaureerde boerderij, tussen bevroren vennetjes, groen, fris, bos. Als muzikant zie je meestal niets van de omgeving van een theaterzaal. De parkeerplaats ja. En soms een plaatselijke toko om wat eten te scoren. Nu was ik eerder, om nog even te oefenen met Geartsje Zwerver en kreeg ik tijd voor relaxte voorbereiding, waarin tijd om me even af te vragen of ik wel liever in mijn Jordanese woonboot woon dan hier. Ja, dat dan weer wel. Geartsje is de Balkse met wie ik een programma heb gemaakt: “Fries en Frans.” We doen dat een aantal keer per jaar en brengt een leuke variatie met zich mee.  Fries klinkt heel erg mooi, zeker uit haar mond en de stemmen mengen mooi, zeggen ze.  Ik poog uiteindelijk ook een coupletje en een refrein bij Shaffy:

“ Foarearst bliuw ik dyn trouwe sjonger, dyn swarte skiep, dat nêst dy stie

ik bliuw noch lang, waard leaver jonger, mar lit my bliuwe, wa`t ik bin.

Lit my(2x), lit my myn eigen gong mar gean.

Lit my(2x), sa is no ienris myn bestean.

Grappig hè?  Opgeteld bij de Franse taal, wat anekdotes, een met 80 man op je huid uitverkocht zaaltje, een beetje zweten bij sommige teksten die we lang niet meer deden, een bij de toegift instappende gastheer op klarinet, een nazit bij zijn open haard, een keer uitslapen sinds ja-ren, een ontbijt met dampende koffie en vers afgebakken brood, dan kun je spreken van een heerlijke krent, nee, parel, in de Drentse pap. Willem, bedankt!

Zondag 13.00 aanwezig in Vollenhove ( Overijssel)  na een uurtje lege, noord0ostelijke snelwegen. De verwarming van de snoek doet zijn best, maar trekt het niet. Het nieuwe linker voorscherm glimt daarentegen wèl. Barbara Lok , zelf zangeres, organiseert met partner Kees grotere huiskamerconcerten in een prachtig landhuis dat aan de Oranjes toebehoorde en nu dienst doet als hotel: Stadspaleis Old Ruitenborgh. Ik denk bij het aanrijden: waar kom ik nu weer terecht? Waar brengen m’n gitaarlessen van m’n twaalfde me nu weer heen? Mooi gebouw zeg! De zaal ( houten vloer)  blijkt een perfecte akoestiek te hebben, al is het een beetje improviseren met de ruimte qua beamer, projectie, een minipodium en een keyboard i.p.v. piano. Charmant ook weer. Hier blijkt het ook stijf uitverkocht en het wordt één van m’n beste middagen. De intieme setting, vooràl het goede geluid (dank aan mijn Nanine de Jong en huistechnicus Dick!) èn waarschijnlijk de zelfgebakken quiche van Barbara, helpen me om dynamischer te vertellen en zingen. Dan ga je ineens nog meer zèlf genieten.  Het informele van de setting lijkt ook de mensen meer te laten reageren dan anders en ik bedenk me dat het beter is om kleine zalen uit te verkopen dan spelen in te grote zalen. In de nazit weer bijzondere gesprekken. Een moeder van een verslaafd kind. Het huilen staat haar nader dan het lachen. Maar ze heeft toch een mooie middag gehad. Twee collega’s van vriend chirurg Arno, die elke show figureert als de prikkelzuchtige die geen enkel applaus hoort na een operatie van 7 uur. En ik wèl met 4 akkoorden. Niet eerlijk :-).

Ja. Kleine zaal producties zijn fijn. Dat brengt me op een idee! Op 31/1 straks,  doe ik mijn laatste Dubbel Leven in Amstelveen. Na twee-en-een-half-jaar! Maar ik ga het programma gewoon laten staan op mijn website. Voor speciale aanvragen. Privé, scholen, gezondheidszorginstellingen of juist dit soort kleine speelsettingen als vandaag. Het matcht. De setting. Met ‘informatieve kleinkunst.’

Om 19.30 uur thuisgekomen meteen naar Carré. Hanneke kocht kaarten voor Harry Jekkers en Klein Orkest, haar idolen van vroeger. Wat een mooie nederpop historie, wat een inspirerende 60+ energie en wat een goeie teksten zitten erbij. “Over de muur” blijft natuurlijk legendarisch. “Ik hou van mij,” een vondst. “Het nijlpaard,” erg grappig.

Goeie week gewenst!

(Woensdag live bij Tijd voor Max, tussen 17.10 en 17.50 uur)