Nieuwe single: si on chantait

Vandaag 1 april uitgekomen op Spotify! Wat betekent dit nummer voor mij?

Allereerst: heerlijk om het in de studio te hebben opgenomen! O.l.v. producer Fons Merkies werk ik al een paar jaar aaan het album ‘Vivre.’ Zo’n producer is heel belangrijk voor het resultaat. Uiteraard heb ik een vinger in de pap, maar zijn ideeën zijn leidend voor de kleuren in de opname. Die keuze komt voort uit vertrouwen: Fons heeft immens veel gedaan, moet je kijken: Fons Merkies – Wikipedia. Zijn jarenlange samenwerking met Hans Ravestein in de Groenland Studio’s maakt weer dat ik dan een dagje Hilversum op en neer tuf in de snoek. Eerst worden de drums ingespeeld op mijn ‘guide’ ( een eenvoudige live opname) dan de bas , dan mijn gitaarpartij voor het ‘eggie.’ Studiomuzikanten en gasten worden uitgenodigd, Fons werkt vaak met Arthur Leijten op drums , Aram Kersbergen op bas , Leendert Haaksma op elektrische gitaren en ik nam uit mijn vriendenkring mee: Cor Bakker op vleugel, Rob Stoop op accordeon, en op zang dit keer Bregje Hermans en Katell Chevalier. Nicht Rosanne Alderliefste kon die dag niet, maar zij zingt weer op andere nummers mee.  Dit zijn dus allemaal losse laagjes op andere studiotijden. Daarna doet Hans de mix, en wordt de opname gemasterd ( klaar gemaakt voor CD en radio) door Bastiaan Kuijt. Straks een CD, nu vast een single!

Si on chantait.

Eén van de eerste Franse liedjes die ik van huis uit meekreeg. De jaren ’70 met de hausse van het Frans. Mijn moeder kocht de LP met dit lied en verder hoorde ik o.a. La Californie, Ma préférence, Ce n’est rien en Elle voulait qu’on l’ appèle Venise. Het stemgeluid van Clerc, het timbre, tremolo, de instrumenten, ik denk dat je als kind onuitwisbare indrukken krijgt ingeprent. En die Julien Clerc gaat nu ook gewoon nog door, een mooi voorbeeld! Ik zag hem in Carré, super. Eén keer in mijn carrière vroeg een dame uit de zaal van de Margriet Winterfair aan me : “bent u Julien Clerc?”

Si on chantait: laten we zingen ( lett: ‘als we zongen’ of ‘als je zong’). Weet je nog? je Franse les? “Si” krijgt de onvoltooid verleden tijd, het andere zinsdeel de conditionnel: ce serait plus facile si tout le monde parlait la même langue ! Hartstikke moeilijk, totdat je het doorhad.

Julien houdt het bij si on chantait en gezien de rest van de tekst zal het  met ‘chanter’ ook wel over ‘faire l ‘amour’ gaan met de toegezongen Marie. Wat héb ik het vaak gezongen! Lekker starten met een ‘open’ E akkoord, meteen vol geluid, lekkere slag, snel een groove, snel herkenning en een lekker mee te zingen refrein. ‘Lalalala’ in de antwoorden eerst door mezelf, erna door het publiek. Wat een hit.

Ik hoop dat je mijn uitvoering ook leuk vindt!

Liefs , Gerard