Column juni 24

Juni is al jaren een vruchtbare muziekmaand en nu in 2024 ook weer. Weer eens tijd voor een dankbare column dacht ik zo. Misschien vind je het leuk om die ook te lezen. De theatertours, meestal van september tot mei lopend, zijn voorbij en dan brengt juni veel projecten en privé uitnodigingen. Ik speelde vijftien keer! Tjeetje, toen ik 20 was dacht ik dat het allemaal tussen 20 en 25 moest gebeuren. Wat een vergissing! En wat een les. Een les dat je kan blijven doen wat je leuk vindt, ook, of juist, als je ouder wordt. En nu word ik in juli NB 60. Het begint langzaam te wennen. Als je het maar een paar keer hardop uitspreekt 🙂 . Spelen neemt niet af, het publiek groeit kennelijk met je mee en ik realiseer me, kijkend naar Shaffy of Aznavour dat je , hoe oud je ook bent, altijd een mens bent met een uiting, een boodschap, een vrolijkheid. Toen ontsnapte deze zin uit m’n mond tijdens een Shaffy voorstelling: Leeftijdsverschil duurt maar kort. Ja. Een waarheid. Je ziet een paar minuten dat iemand ouder of jonger is, daarna verbindt de muziek leeftijdloos. En soms zit er in de theaters publiek tussen 12 en 96 jaar oud! Geweldig. Dus, ik ga gewoon door tot het eind! En in mijn nieuwe voorstelling die ik bouw met regisseur Erris van Ginkel ga ik dat bericht dat me met Oud en Nieuw trof uitdragen: Leven, leren en genieten.

Ik speelde op 01-06 in Utrecht voor een regelmatige opdrachtgever Luc die 50 werd. Jonkie. Daarna reed ik door naar Kamerik waar Elise & Frank 60 werden. Frank wist van niets, maar was geloof ik wel blij met de verrassing. Iedereen zong mee op het terras 🙂 . Op 04-06 speelde ik als kwartet met Maria, Rosanne en Rob bij Barbara in den Haag op haar verjaardag. In de tuin met heerlijke catering. Een 4 e keer was dit al bij haar! Zo’n trouwe volger die ook haar familie altijd meeneemt naar de theaters. Op 07-06 naar Heerlen’s Parkstad theater op uitnodiging van Jos Frusch, die me eerder in Valkenburg’s openluchttheater programmeerde. Ik was muzikaal leider van een bont gezelschap met naast ons octet, Katell, Béatrice van der Poel, Suzan Seegers en een kinderkoor. Een feest voor zo’n 1100 man! Op 08-06 in Schermerhorn had ik een reünie met Cor Bakker. In de mooie kerk deden we een reprise van En Route, onze show uit 2016. Genoten! Op 15-06-24 speel ik eerst op een begrafenis van een bekende advocaat in de Westerkerk en erna twee keer in Leusden, eerst ’s middags om 16.30 uur met Maria op een Frans ingericht pleintje in het dorp. ’s Avonds met projectorkest Lisiduna waar organisator, opdrachtgever Theo Wouters ook in blaast. Ondanks de regenbuien werd het een feestje! Het enthousiasme van dit amateur/semi professionele orkest en koor Popvalley is super aanstekelijk. In december 2023 stond ik met ze in AFAS Leusden, wat ook te gek was.  Dan ga ik met m’n octet, zonder Bregje ( vakantie) naar festival Bram Roza in Nieuw-Beijerland. We lossen de spullen, gaan NL-Frankrijk kijken in Oud-Beijerland bij de plaatselijke voetbalclub. De voorzitter zegt dat ie altijd laat me draait na afloop van feesten en ons graag een keer wil hebben. Op 22-06 speel ik eerst in Zaandam, een prachtplek Lab 44, op een begrafenis van de vrouw van een kennis die me al vaker boekte. Indrukwekkend. Als ik over de vleugel heen kijk zie ik mensen huilen en elkaar troosten. Doorzingen. Dienstbaar zijn. Dienstbaar zijn…dat zei de pastor in 1998 ook toen ik speelde bij de begrafenis van Jacqueline in de kerk van Amstelveen en behoorlijk nerveus was. Dat helpt wel en we spelen een intense versie vlgs. mij. Bij de jarige Inge in Woerden daarna ( ze was zo vriendelijk om haar feest later te laten starten, met begrip voor het feit dat begrafenissen niet te plannen zijn) wordt het heel gezellig en Franserig.  Ik sta op een pleintje in het park, haalde nog even m’n microfoon uit de snoek bij nader inzien en we genieten. Ik zit door die begrafenis net veel meer in de teksten. En in de muziek. Alsof de dood het leven mooier maakt. Op 27-06 doe ik in Purmerend nog een begrafenis. Van horeca man Bas die Alderliefste vaak boekte in Het Café op de Koemarkt. Wat mooi dat de nabestaanden me na al die jaren toch weer vragen. Zo worden vergankelijke momenten kennelijk toch blijvend.  En dan nog twee feestej op 29-06-24. Het huwelijk in Raamsdonk van George en Sybille, 110 mensen, ontvangst buiten, mijn snoek naast de hunne, op het altaar door in een heerlijke akoestiek. Ik zing daar She van Aznavour. Daarvoor stond ik om 16.30 uur in Velserbeek op de verjaardag van Annemarie die me spotte in het kleinste theater van Amsterdam, Torpedo. Daar stond ik in april met Shaffy adept Nico Knapper. Met een file op de A2 was ik stipt op tijd in Raamsdonk, draaiend op twee broodjes kaas en een half glas champagne. Oh ja, op m’n andere werk als verslavingsarts gaf ik nog twee lezingen. Is ook een beetje een optreden eigenlijk. Op naar juli. Eind van de maand ga ik met m’n gezin met de trein naar Frankrijk. Pauze, zee, zwembaden, fietsen. Gitaartje mee :-).